Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 06.06.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Marius Vulpe
Titlul articolului: Boc vs. parlamentarii PDL: Aleșii se tem că reorganizarea țării va reduce numărul funcțiilor politice
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/parlamentarii-bagati-din-nou-de-boc-in-sedinta-nemultumiri-ca-se-pun-bete-in-roate-proie.html


Premierul Emil Boc vrea să afle astăzi de la proprii parlamentari cum privesc ei revizuirea Constituției și reorganizarea administrativă a țării, dar și care va fi soluţia cea mai bună pentru trecerea prin legislativ a proiectelor de lege susţinute de UDMR: ori găseşte disponibilitate pentru mobilizarea deputaţilor la vot în plen, ori va opta din nou pentru controversata asumare a răspunderii guvernului pe proiectul de lege privind statutul minorităţilor.

Potrivit unor surse democrat-liberale, nemulțumiri există de ambele părți: Boc este iritat pe pasivitatea și chiulul propriilor aleși la dezbatere și votul unor proiecte de lege vitale pentru partenerii săi din UDMR, cum ar fi statutul minorităților. deputații și senatorii sunt însă mai mult decât îngrijorați de consecințele unei eventuale reorganizări administrative a țării pe regiuni care ar putea desființa actualele colegii uninominale, dar și prefecturile și consiliile județene. Revizuirea Constituției, proiectele vitale ale UDMR, dar mai ales,  proiectul de reorganizarea administrativ-teritorială a țării sunt temele de discuție cu care premierul Emil Boc a venit în fața parlamentarilor PDL, după o discuție prealabilă duminică seară cu președintele Traian Băsescu și câiva lideri ai partidului.

Problema proiectelor UDMR

Ulterior, vicepreşedintele PDL Elena Udrea a confirmat că mai mulţi lideri ai partidului s-au întâlnit duminică seară cu preşedintele Traian Băsescu, temele discutate fiind revizuirea Constituţiei şi reforma administraţiei.“S-a discutat despre Constituţie şi despre reforma administrativă, (...) în sensul în care Partidului Democrat Liberal susţine modificarea Constituţiei şi toate temele pe care revizuirea Constituţiei le pune pe agenda publică trebuie suţinute de Partidul Democrat Liberal", a susţinut vicepreşedintele PDL.Udrea a infirmat informaţia vehiculată de o parte din presă legată de posibila schimbarea a premierului, arătând că tema nu s-a aflat pe agenda discuţiilor cu şeful statului. “Categoric nu. Nu trebuie să mai cădeţi pradă acestor informaţii care duc la speculaţii. Nu s-a discutat niciodată în ultimele săptămâni despre schimbarea premierului. Cu atât mai puţin aseară sau astăzi", a explicat Elena Udrea.

În cadrul întrunirii de duminică-seară de la Cotroceni, s-a discutat şi problema mobilizării propriilor parlamentari şi a satisfacerii cerinţelor UDMR, respectiv trecerea prin actuala sesiune parlamentară a proiectului legii minorităţilor.

Premierul Emil Boc a sosit luni la Parlament pentru a se întâlni cu deputaţii PDL cu care urmează să discute, potrivit liderului grupului democrat-liberal din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, despre iniţiativele legislative care sunt "de susţinut".

Toader a precizat că printre aceste iniţiative se numără legea minorităţilor naţionale şi statutul funcţionarilor publici.

Parlamentarii, speriați de perspectiva desființării actualelor colegii și CJ-uri

Dacă premierul are propriile motive de nemulțumire față de lipsa de apetit a parlamentarilor PDL față de dezbaterile și votul la ședințele de plen, senatorii și deputații sunt mai preocupați de felul în care viitoarea reorganizare administrativ-teritoriailă le-ar putea amenința scaunele de aleși pe viitor.

Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, la urechile colegilor din legislativ a ajuns informația potrivit căreia o schiță a proiectului de reorganizare există deja la Palatul Victoria și prevede desființarea și retrasarea altor colegii uninominale, la pachet cu desființarea actualelor prefecturi și consilii județene.

Cu interesele deja amenințate de ideea parlamentului unicameral și reducerea numărului de aleși în legialtiv la 300, parlamentarii se simt frustrați de eventuala dispariție a acestor demnități locale, pentru care cei cu un sprijin mai slab în partid sperau să obțină un loc eligibil de candidat la viitoarele alegeri locale.

Mandat de consultare cu partenerii din coaliție pe proiectul de reorganizare administrativ-teritorială

Biroul Permanent Naţional al PDL a mandatat deja, astăzi, conducerea partidului să demareze discuţii în coaliţia de guvernare în scopul adoptării unei strategii şi a elaborării unui proiect de act normativ privind împărţirea administrativ-teritorială a României, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

"Astăzi, în Biroul Permanent Naţional s-a discutat şi s-a decis mandatarea conducerii partidului pentru a purta discuţii cu partidele din arcul guvernamental privind forma de reorganizare administrativ-teritorială a României pe criteriul de eficienţă, de apropiere de cetăţean a administraţiei publice locale. Din acest punct de vedere, votul a fost categoric pentru ca aceia care conducem Partidul Democrat Liberal să declanşăm acest proces de consultare în coaliţie privind modul de reorganizare administrativ-teritorială a României în perioada următoare", a precizat Flutur.

"Despre propunerea UDMR ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să facă parte dintr-o singură regiune, Flutur a spus "toate la timpul lor".

"Lăsaţi-ne să depăşim această fază de discuţii cu specialiştii noştri, cu aliaţii noştri şi vă vom ţine la curent cu stadiul discuţiilor. (...) Toate la timpul lor. Principiul de bază pe care eu l-am susţinut, eficientizarea acestor regiuni, reducerea cheltuielilor, accelerarea absorbţiei fondurilor şi o politică zonală mai coerentă", a mai spus liderul PDL.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.